“Niemand heeft het recht om je te vertellen dat…” schreef ze stellig. De blogger, in dit geval. Maar het was niet de eerste keer dat ik deze opmerking hoorde of zag. Voor jou waarschijnlijk ook niet. Het is, geloof ik, nogal een concept voor de mensheid.

De zin eindigt vervolgens altijd met een beperking die je wordt opgelegd door een kracht van buitenaf. Niemand heeft het recht om je te vertellen dat… je niet goed genoeg bent. Of dat de kleur geel je niet staat als je er vrolijk van wordt. Dat je niet mag huilen omdat je een man bent. Dat je geen vrachtwagenchauffeur kan zijn omdat je een vrouw bent. Dat je geen suiker of brood zou moeten eten. En ga zo maar door.

Mensen hebben behoefte aan autonomie, dus vinden we het een groot probleem als een ander regels voor ons bedenkt en moeten we direct bewijzen dat we het zelf beter weten. Zoals ook blijkt uit het voorbeeld met de blogger. Op zo’n moment voelen we ons geroepen om te gaan ‘rebelleren’. Om de kracht van buitenaf te vertellen waarom je toch lekker doet wat je zelf wil.

Feitelijk is het geen probleem dat iemand anders iets over jou of je keuzes vindt. Het is ten slotte niet alsof diegene moet leven met de gevolgen van jouw – in hun ogen onverstandige – beslissing. En het is niet alsof jij geen redenen hebt om te vinden dat het zo wél goed is.

Er ontstaat pas een probleem als je zelf gedachten krijgt over het onderwerp en deze ook gelooft. Tja… je huid gaat er inderdaad misschien wel een beetje flets uitzien van de kleur geel. Dat je er vrolijk van wordt weegt misschien wel helemaal niet op tegen dat je er belachelijk uitziet. Enzovoorts.

In plaats van (boos) te reageren en je kont direct tegen de krib te gooien, kun je de gedachten die opkomen ook over je heen laten komen. Gedachten zijn vluchtig. Waarschijnlijk lukt het niet eens om er echt lang mee bezig te blijven.

Je hoeft geen aandacht te geven aan wat het bij je oproept dat iemand een opmerking maakt, omdat je keuzes maakt waarvan je weet dat ze bij jou passen. Jij hebt namelijk het recht om het los te laten. 😉 Mag ook gewoon. Want je hebt de wijsheid om te weten wat goed voor je is en daar mag je op vertrouwen. Echt waar.

Share This