“Wat maakt ons gelukkig?”, vroeg de radiopresentator aan de onderzoeker die hij interviewde over een groot internationaal geluks-onderzoek. “Nou, als je een slechte relatie hebt of ongelukkig wordt van je baan, dan zou ik zeggen: zoek wat anders. En als dat allemaal okay is, dan zou ik naar een psycholoog gaan”, was het antwoord.

Het is wat we gewend zijn te denken: als je alles hebt wat je wilt dan ben je gelukkig, ontbreekt er iets of gaat er iets anders dan je graag wilt dan ben je logischerwijs ongelukkig. En als je alles hebt en je bent toch ongelukkig, dan is er iets mis met je en moet je behandeld worden. Misschien is er zelfs een fijn label voor je: depressief, dysthyme stoornis of zoiets.

Wij kijken daar bij Shift Academy anders tegenaan. Wij snappen heel goed dat je alles kunt hebben wat je hartje begeert en toch ongelukkig kan zijn. Niet omdat er iets mis met je is, noch omdat je iets fout doet. Maar gewoon omdat je je niet bewust bent van een misverstand.

We hebben vanuit onze opvoeding en de maatschappij meegekregen dat geluk en je goed voelen aan zaken buiten ons kan worden toegeschreven. Vandaar dat het antwoord van bovengenoemde geluks-onderzoeker heel logisch klinkt als hij zegt dat je ongelukkig kan worden van een slecht huwelijk of vervelend werk.

Maar als jij toevallig iemand bent die alles heeft en toch niet gelukkig is, dan weet jij als geen ander dat geluk dus niet in spullen, geld en omstandigheden zit. En daar heb je gelijk in. Alleen vinden wij dat je daarvoor niet naar een psycholoog hoeft. 😉

Hoe je je voelt is altijd 100% afhankelijk van je gedachten in het moment, niet van je omstandigheden. Als je je ongelukkig voelt, ligt de oorzaak daarvan altijd in shitty gedachten die je gelooft. Die gedachten zijn vaak niet eens bewust maar ze zorgen er wel voor dat je emoties/gevoelens met je op de loop gaan.

Het goede nieuws is: gedachten lijken heel waar, maar zijn het niet. En nog beter nieuws: gedachten verdwijnen vanzelf als je ze niet vasthoudt. En het beste nieuws: onder alle shit die je op dit moment ervaart, ben je heel en okay. Het geluk zit al in je, je ervaart het alleen even niet. Je innerlijke welzijn heeft je nooit verlaten, je hebt het ongewild en ongemerkt alleen overwoekerd met een lading negatieve gedachten.

Wat helpt om dat welzijn weer te ervaren, is inzicht. Inzicht in hoe je gedachten en je bewustzijn een realiteit creëren waar jij je op dit moment ongelukkig bij voelt. Wij helpen je graag dat inzicht te vergaren via dit blog, onze gratis podcast ‘Geluk in de Aanbieding’ en onze (online) training en coaching!

Share This