Sommige mensen noemen zichzelf beelddenker. Ik zou dat ook kunnen doen. Als ik daar behoefte aan zou hebben (niet dus). Geef mij een paar woorden of vertel een verhaal en ik zie het voor me. Roep ‘roze olifant’ en ik heb een groot glanzend gevaarte compleet met slurf in die kleur op mijn netvlies. Zeg dat je ‘een muur om jezelf heen hebt gebouwd’ en ik zie jou al druk bezig met metselen. Deel mee dat je probeert iets los te laten en er komt een beeld op van rondrennen met wapperende handen waar per ongeluk iets aan is blijven plakken wat je niet wilt hebben.

En nu hoorde ik iemand over een medemensje zeggen: die heeft een laag zelfbeeld (ik zag een beeldje van het kind in kwestie in een diepe kuil op een sokkeltje van nauwelijks een centimeter hoog staan, maar dat terzijde). Wat bedoelen we als we een dergelijke uitspraak communiceren? Waar hebben we het over? Zou een zelfbeeld niet een setje bij elkaar geraapte en aan elkaar geknutselde ideeën kunnen zijn? Die we dan beoordelen als ‘laag’ of juist ‘goed’? Zou een zelfbeeld buiten die ideeën helemaal niet bestaan? Is het dus eigenlijk een waanidee? Waar je dus ook niet aan KUNT werken, al zou je het willen?

Zijn we niet allemaal per ongeluk zelfbeeld(be)denker?

Want wat we doen als we werken aan ons zelfbeeld is andere, betere, hogere (?) ideeën bij elkaar rapen en aan elkaar knutselen tot één zelfbeeld waar je vervolgens wél tevreden over bent. Alsof je de roze olifant een tintje lichter maakt of een gekleurde slurf geeft. Zodat het een beeld wordt waar je mee de wereld in kunt. Een ‘goed’ zelfbeeld is niet meer dan een setje ‘goede’ gedachten over wie je denkt dat je bent. Die je wellicht af en toe weer bij moet schaven of op moet poetsen. Desnoods met behulp van een lieve psycholoog of goede coach. En dat kan makkelijker.

Want elk zelfbeeld is een denkbeeld, niet de waarheid.

We vragen je daarom liever om nieuwsgierig te worden naar en open te staan voor de vraag of je ook zonder (de illusie) van een zelfbeeld zou kunnen. Of je dan ook ‘gewoon’ leeft, maar dan met minder moeite, minder verzinsels en minder geknutsel.

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Share This