Soms vertellen we bij Shift Academy een persoonlijke ervaring. Als voorbeeld. Met de insteek: te praten over wat daar voor inzicht is uitgekomen, of met nieuwsgierigheid naar wat er (ook voor ons) nog meer te zien is. En dat is wat mij betreft iets heel anders dan delen om het delen als in: ‘gedeelde smart is halve smart’ (of gedeelde vreugd is dubbele vreugd 🙂 ).

Het verwondert me dan wel eens als iemand die de beschrijving van een vervelend gevoel herkent, opgelucht concludeert dat wij ‘ook maar mensen’ zijn. Alsof wij iets anders beweerden :-). En ik hoop dan dat deze conclusie niet wordt aangegrepen om (on)comfortabel te blijven hangen in angst, depressie, onrust of stress. Om te blijven lijden onder het oude (buitenstebinnen) uitgangspunt dat slachtofferschap en drama met zich meebrengt. Ik vraag me in die gevallen ook wel eens af of we stiekem helemaal niet willen dat iemand (of jijzelf!) de krabbenmand van de menselijke ervaring ontstijgt en niet meer onderhevig is aan alle bewegingen die daarin plaatsvinden.

Alsof dat zou kunnen!

Gelukkig is dat ook niet de boodschap. Steeds weer (h)erkennen en dieper doorzien hoe het werkt en daarmee vrolijk verder leven in de rijkdom van alle ervaringen lijkt me het ‘hoogst’ haalbare. En dat ziet er wat mij betreft niet op een specifieke manier uit, al zou je een ondertoon van lichtheid, gemak en ontspanning misschien als kenmerk kunnen noemen. Of het wél gewoon ervaren maar niet langer lijden onder eventuele oncomfortabele gevoelens. Er geen buitengewone betekenis aan toekennen.

Voor wie interesse heeft in het paradigma van de 3 principes zou ik willen zeggen: luister naar wat er voor jezelf te ontdekken valt en wat je zou kunnen zien oplossen in het licht van inzicht. Niet naar een rechtvaardiging of bevestiging van gevoelens en ervaringen. Zo ga je van ‘wat er allemaal aan de hand is’ naar ‘wat er allemaal te zien en ontdekken is’.

Image by VIVIANE MONCONDUIT from Pixabay

Share This