Even een disclaimer met betrekking tot de titel van dit blog. Het leven gebruiken kan natuurlijk niet. Want dan zou er een ‘ik’ moeten zijn en een leven, en dan hebben we al iets in tweeën gehakt wat in wezen Éen (Energie) is. Het leven IS.

Maar goed. Omdat het toch heel echt en waar lijkt dat er een ‘jij’ is en ‘jouw leven’, omdat het zo ervaren wordt op het persoonlijke, psychologische niveau, het volgende:

Je kunt het leven en ALLES en IEDEREEN daarin gebruiken om over te oordelen. Je kunt het leven en ALLES en IEDEREEN daarin gebruiken om je tegen te beschermen en tegen te verweren. Je kunt het leven en ALLES en IEDEREEN daarin gebruiken om te controleren en te domineren. Je kunt het leven en ALLES en IEDEREEN daarin gebruiken om er bang voor te zijn. Die vrijheid lijk je te hebben, als mens, en daar maken we gretig gebruik van. Onschuldig. Vanuit het misverstand dat het leven en ALLES en IEDEREEN daarin los is van ‘jou’.

Aan de andere kant; je kunt het leven en ALLES en IEDEREEN daarin ook gebruiken om steeds opnieuw en steeds dieper te zien hoe het werkt. Om alle verkramping te leren (h)erkennen als een persoonlijke gedachtegang. Om overal verwonderd naar te kijken. Om alle creaties als metafoor te zien. Om te ont-dekken dat er geen leven los van jou is. Dat alleen Denken de illusie wekt dat er meerdere ‘dingen’ bestaan.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Share This