Bij verkeersles op school leerden wij vroeger dat je bij het oversteken de kortste weg mag kiezen. Als dat betekent dat je schuin een kruispunt over gaat of een zebrapad links laat liggen omdat rechtsaf korter is, dan is dat verkeerstechnisch toegestaan.

De kortste weg mag. De kortste weg is geoorloofd.

Geinig.

Want in ons ‘gewone’ leven lijken we massaal voor een omweg te kiezen. Soms zelfs voor een véél langere route. Ik zag er laatst een mooi voorbeeld van.

Een jonge vrouw naderde het einde van haar studie psychologie en vroeg zich af wat ze daarna zou willen doen. Een baan en een baas was geen aanlokkelijk perspectief. En voor een eigen praktijk als psycholoog leek het haar nog te vroeg. Het hield haar maanden bezig. Ze raakte langzamerhand verward in een kluwen van denken over hoe dit dilemma op te lossen. Al dat denken leverde een stappenplan op. Ze zou eerst een half jaar of een jaar bij een supermarkt gaan werken. Zodat ze geld had om als freelancer aan de slag te gaan en websites voor mensen te bouwen. Waarmee ze in haar onderhoud zou kunnen voorzien tot ze zichzelf geloofwaardig genoeg vond om een praktijk als psycholoog te starten. De kortste weg zou zijn om gelijk die praktijk te beginnen. Ware het niet dat er een hoop geloof was over waarom dat niet zou kunnen.

Als je goed kijkt, kun je zien dat omwegen ook in veel kleine dingen zitten.

“Als ik er verzorgd uitzie, dan ben ik geloofwaardiger in mijn werk. Dan is de kans op promotie groter en als ik die promotie heb kan ik meer verdienen, zodat ik een appartementje kan kopen als belegging voor mijn pensioen. Dat geeft een veilig gevoel.” Hier wordt geloofd dat veiligheid in geld zit.

“Als ik gezond eet, dan blijft mijn lijf gezonder en dan word ik prettiger oud. Dat ben ik gelukkiger”.

Hier wordt geloofd dat geluk in gezondheid zit.

“Als mijn kind een Havo-diploma haalt, dan kan hij daarna naar het HBO en dan is de kans op een goede baan groter. Hij is nu wel heel ongelukkig op school, maar als hij de komende zes jaar doorbijt en vervolgens kan starten met zijn carrière, dan zit hij gebeiteld”.

Hier wordt geloofd dat een carrière voor ‘okay zijn’ zorgt.

“Als ik nu gezellig naast hem blijf zitten terwijl hij voetbal kijkt, ben ik een supportive vriendin. Dat maakt hem blij en dat maakt mij weer blij.”

Hier wordt geloofd dat ‘de ander’ of een relatie zorgen dat je je blij voelt.

En ja, bovenstaande voorbeelden klinken op het eerste gezicht logisch. Want hey, geld is toch makkelijk? Een goeie baan is toch leuk? Een fijne relatie ís toch een toevoeging aan je leven?

Ja, dat is ons aangeleerd.

En tegelijkertijd is het ’t grootste misverstand aller tijden: dat er iets is wat ons een goed of beter gevoel kan geven. Dat veiligheid zit in spullen of een bankrekening. Dat vervulling samenhangt met een baan of een relatie. Dat geluk afhangt van je lijf of hoe anderen zich voelen.

Dat lijkt wel zo, maar het kan niet waar zijn. Er is te veel bewijs van het tegendeel. Rijke, getalenteerde en succesvolle mensen die suïcide plegen omdat ze diepongelukkig zijn. Mensen zonder diploma’s die zich prima redden in de maatschappij. Je rot voelen terwijl je partner happy-de-peppy door het leven danst. Je zorgen maken in je fantastische huis omdat het wellicht in waarde daalt. Stress krijgen van het alsmaar streven naar gezondheid of juist diepe dankbaarheid voelen terwijl kanker het lijf wegvreet.

Als het waar zou zijn, dat geluk of veiligheid of okay zijn samenhangt met ‘iets’, dan zou dat altijd moeten gelden. Maar dat doet het niet. Omdat geluk, veiligheid en okay zijn je default-setting is. Het kan nooit bereikt worden via wat dan ook, want het is wat je in essentie bent. Het is alleen bedolven en verborgen onder al het geloof in de omwegen die we denken te moeten nemen om het te bereiken.

Misschien klinkt dit als complete onzin. Dat mag ;-). Maar als je nieuwsgierig wordt van het idee van die omwegen, zou je eens de andere kant op kunnen kijken. Niet naar alles daarbuiten waar je leven van af lijkt te hangen, maar de andere kant op, naar de stilte/ruimte/bron waar leven en ervaring gecreëerd worden.

PS: Dat ‘kijken’ doen wij graag via 3 principes. Als je daar nog nooit van gehoord hebt, vraag dan ons eBoek ‘3 Principes voor Geluk’ hier gratis aan. Daarin leggen we je uit wat ze zijn.

PS2: Angela beschreef in dit artikel al eerder over de directe weg i.p.v de omweg.

Photo by Kees Streefkerk on Unsplash

Share This